Bedrijven

 

" N.V. Houthandel van Hardenbroek en Langenhuijsen zagerij en schaverij".

 

Kantoor van de " NV Houthandel van Hardenbroek en Langenhuijsen zagerij en schaverij " van 1913 tot 1921. Het gebouw gelegen aan de Tongelresestraat was gehuurd van en stond op het terrein van buurman " Picus NV ". Het gebouw heeft in de jaren net als bij Picus vele moderniseringen ondergaan. De laatste jaren voor de afbraak eind jaren 1990 heeft het dienst gedaan als directiekamer.
Rechts zittend aan bureau : de heer D.L.W. van Hardenbroek. Links zittend aan bureau : de heer J.H. Reijnders, later benoemd tot directeur van de NV.

De foto is gemaakt op 29 december 1917

De zagerij in 1917 / 1918.

 

 

 

 

 De foto is gemaakt op 22 januari 1918.De heer D.L.W. Baron van Hardenbroek (links) met zijn personeel 1917 / 1918.

  Van rechts naar links zittend aan bureau's de heren N.J. Langenhuijsen, D.L.W. Baron van Hardenbroek, J.H. Reijnders en P. van Houten, onbezoldigd Rijksveldwachter en in dienst van de NV als nachtwaker.
  De twee houtloodsen in 1917 / 1918 gezien vanaf het Eindhovens kanaal. Op het dak van de linkse loods staat het bord waarop de activiteiten van het bedrijf stonden. Het stenen gebouw rechts was de paardenstal. Nadat vrachtwagens het vervoer hadden overgenomen is het gebouw tientallen jaren in gebruik geweest als kantine. Toen in de begin jaren 1960 de houtaanvoer per schip ophield en nog alleen per vrachtauto of vanaf het spoorwegemplacement geschiedde, raakte deze ingang van het bedrijf in ongebruik en werden de werf activiteiten verplaatst naar de Tongelresestraat. Aan die zijde werd toen ook een nieuwe kantine gebouwd. De voormalige paardenstal werd daarna tot 1976 gebruikt als opslagruimte. In dat jaar werd hij tesamen met beide houten loodsen afgebroken om plaats te maken voor twee nieuwe houtopslagloodsen. De bouw van de twee houten loodsen, zie op de foto kostte in 1911 Fl. 5.800,- . De twee nieuwe loodsen geplaatst in 1976 kostte Fl. 800.000,- !!!
 

Een van de eerste vrachtauto's (tractors met aanhangwagen) van de NV.......


De foto is gemaakt in 1922 / 1923.

  Behalve het verschil met de nieuwste vrachtauto, merk DAF in 1988, valt bij plaatje 7 t.o.v. plaatje 6 de verandering van het dak van de achterliggende zagerij op. In 1926 is er een zogenaamde Sheddak opgekomen. Die was aan de steile kant voorzien van ramen, waardoor er meer licht in de zagerij kwam. Dit werd noodzakelijk i.v.m. uitbreiding van het machinepark.
 

 
De Hardenbroek bebouwing langs het kanaal was het laatst mogelijkst. Daarachter begonnen de weilanden. Ook de grond waarop nu de Paxis- gebouw staat was toen nog niet in het bezit van de vennootschap Hardenbroek en het hout kwam toen nog per schip aan. De garage was uitgebrand na brandstichting door een pyromaan. De houtkrullen uit de zagerij gingen via een 150 meter lange afzuigleiding naar de ovens van de Picus NV.

 

De foto is gemaakt in 1936.

 

 
De boomzagerij (waar nu Paxis op staat) was toen verhuurd als drankopslag aan de Firma Winters - van Wees en loods nr.4 was in gebruik door de NV Philips, die er papierrollen in opgeslagen had. Naast het kantoorpand aan de Tongelresestraat (gelegen aan de Picus zijde en aangekocht in 1920) zijn in 1961 en 1962 de twee opvolgende woonhuizen eigendom geworden, zodat er nu ook een flinke eigen parkeerplaats is kunnen ontstaan.

 

De foto is gemaakt eind jaren 1970.

  De beide oprichters van de vennootschap : de heer D.L.W. Baron van Hardenbroek van de Kleine Lindt en zijn echtgenote M.C.S. Baronesse van Hardenbroek van Ammerstol.
 

N.J. Langenhuijsen (zittend 2e van rechts), die in de mobilisatietijd van 1914 - 1918 kapitein was in het leger.
De foto is genomen op het inkwartieradres, Pensionaat Eikenburg te Eindhoven, alwaar de paters de scepter zwaaiden.

 

Wie zijn de andere heren op de foto ?

  Het Eindhovens kanaal in 1911. Op de kade rechts ligt het hout, dat bestemd was voor de bouw van de loodsen van de Firma van Hardenbroek en Langenhuijsen. Links op de foto ziet U nog de brug van de Tongelresestraat. Het gebouw rechts is de fabriekshal van de buurman Picus NV. Dit gebouw ligt aan de overzijde van de Tongelresestraat, hetgeen wil zeggen dat het gehele Hardenbroek terrein toen nog onbebouwd was.
   Foto is mogelijk genomen rond jaren 1980 vanuit dezelfde plaats als bij bovenstaande afbeelding.
   

Met dank aan Paul

Eindhovense Bedrijven

Vervolg

 

Mogelijk heeft u ook nog die u aan deze Oud-Eindhoven site wil toe vertrouwen neem dan even contact op met de Webmaster.